Paarden
Als u nog vragen heeft of wilt reserveren, neem dan gerust contact met ons op via 06-22397399

Paarden

Bij Stal Schaft staan zes prachtige en goed getrainde Gelderse paarden speciaal voor u klaar.

Het Gelderse Tuigpaard

Het Gelderse Tuigpaard

Oorsprong
De fokkerij van het Gelderse paard is al meer dan een eeuw oud. Het Gelderse paard is van oorsprong een landbouwpaard dat zijn kwaliteit te danken heeft aan de strenge selectie uit de tijd dat het paard nog op de boerderij gebruikt werd. Het Gelderse paard was lichter en edeler van type dan bijvoorbeeld het Groninger paard.

Het Gelderse Paard als stamboek `basispaard`
Toen machines de paarden konden vervangen is de omvorming naar rijpaard begonnen met inbreng van buitenlandse rijpaardhengsten en Engels volbloed. Voor de tuigpaardfokkerij werden onder andere hackneys ingekruist. Sinds 1970 zijn diverse Noord- en Zuidnederlandse rassen, met deze fokrichtingen uit buitenlandse bron samengevoegd in één stamboekvereniging, die wereldwijd zeer goede resultaten behaalt, de KWPN, het Koninklijke Nederlandse Warmbloed Paard. Verschillende Nederlandse rassen zijn zo omgevormd tot rijpaarden in de dressuur en springrichting en een aparte richting voor tuigpaarden. Het Gelders paard staat dus aan de basis van de huidige fokkerij van internationale sportpaarden in ons land. Gelukkig zijn er nog liefhebbers die het uitgangsmateriaal van dit `basispaard` niet verloren willen laten gaan en zo heeft het Gelderse paard zijn eigen fokrichting binnen het KWPN met als doel het behoud van het oorspronkelijke type en bloedlijnen.

Exterieur en karakter: voor de kenner
Een Gelders paard is een paard met een aansprekend front, goede bewegingen met een krachtig gebruik van de achterhand, een klassieke belijning (recht kruis) en voldoende bot en massa. Ze beschikken over een goed fundament en zijn duurzaam door hun goede gezondheid en hardheid. De meest voorkomende kleur is vos, vaak met veel witte aftekeningen, maar ook andere kleuren zoals zwart, bruin en schimmel komen voor. De stokmaat ligt rond de 1.65 m. Het Gelderse paard is een temperamentvol paard met een werkwillig en vrolijk karakter en toch betrouwbaar.

Gebruik
Het Gelderse paard is een allround paard dat zowel onder het zadel als aangespannen gebruikt wordt. Bijzonder aan dit type paard is dat het zowel geschikt is voor topsport als voor recreatie. Door de veelzijdigheid kom je ze in diverse takken van de sport tegen van springen tot dressuur en mensport, maar ook bij recreatieruiters en -menners. Gelders bloed kom je in al deze disciplines tegen en daarom is het ras ook aantrekkelijk voor de fokkerij van warmbloedpaarden en tuigpaarden.

KWPN.nl

©Villa Logos 2013

Gerritje

Gerritje (Gareska)(Geb. 10-4-2011) v. Vitens x Kareska. 

Gerritje is een merrie die gefokt is om voor de koets te lopen, maar ook dressuurmatig bereden wordt. Ook zij heeft het lieve en betrouwbare karakter van Kareska. 

Iareska

Irene (Iareska) (Geb. 23-4-2013) v. Vitens x m. Kareska

Iareska is evenals Gerritje geboren uit de hengst Vitens (v. Parcival) en merrie Kareska.  

Subcategorieën

  • Onze paarden

    Bij Stal Schaft staan zes prachtige en goed getrainde Gelderse paarden speciaal voor u klaar.

Routebeschrijving

Vul hier uw adres in voor een routebeschrijving naar Stal Schaft in Tienhoven

Address:
City:
State:
Zip:


Onze bedrijfslokatie

Stichtse Vecht

Mobiel: +31 (0) 6 223 973 99

Informatie linken

Impressie foto's